dosyć duża kaczka
1 duża garsć kiszonej i opłukanej kapusty kiszonej
4 Średnie jabłka + 3 duże
Trochę czerwonego wina,łącznie z podlaniem 1 szklanka
Majeranek
Sok z 1 cytryny
przyprawa uniwersalna
Pieprz swieżo zmielony
1 marchewka
ok. 2 łyżeczki cukru
Kaczka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie oczyscić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym..
Skropić sokiem z cytryny od srodka i na zewnątrz.
Oprószyć pieprzem, przyprawą uniwersalną i obficie majerankiem.
Przykryć i schłodzić minim 3 godziny.
Jabłka obrać,pokroić na kawałki, wymieszać je z kapustą, dodać trochę wina, cukru ok. 2 łyżeczki,majeranku, włożyć do srodka kaczki.Do srodka wlać też trochę wina.
Długie drewniane patyczki przełamać na pół i połączyć ze sobą skórę kaczki. Za pomocą nitki bawełnianej zawiązać otwór tak jak wiążemy sznurówki .
Głębokie naczynie żaroodporne natłuscić masłem i skropić delikatnie olejem, ułożyć kaczkę, obłożyć ją plastrami masła,ok. 0,5 kostki. Wlać wina, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Ja wstawiłam do zimnego i ustawiłam 180 st na 2,5 godziny. W czasie pieczenia co jakis czas polewać kaczkę wytworzonym sosem.
Po 1 godzinie pieczenia obrócić kaczkę na drugą stronę i dodać marchew pokrojoną w kostkę..
Po 2 godzinach pieczenia odkryłam naczynie, aby kaczka się zrumieniła.
Pod koniec dodać 3 duże jabłka pokrojone na większe cząstki.
Naczynie musi być głębokie, bo z kaczki wytapia się dużo tłuszczu
Przed zrumienieniem odlałam z naczynia częsć płynu, aby kaczka mogła się ładnie przyrumienić.
Komentarze