Kaczka nadziewana ziemniakami.

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

Mój niedzielny obiad . Pieczona kaczka z ziemniakami to przysmak mojej rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka
    6 średnich ziemniaków
    10 dkg boczku wędzonego
    1 szklanka śmietany
    1 cebula
    pieprz
    przyprawa do kurczaka
    4 jabłka
    1/2 szklanki wywaru z warzywnego
    1 łyżka masła
    sól , majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana ziemniakami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vklny5 1. Kaczkę dokładnie oczyścić, wyjąć wnętrzności. Cebulę zetrzeć na tartce, dodać majeranek, przyprawę, pieprz , wymieszać i natrzeć kaczkę. Pozostawić na 12 godz w lodówce.
  • image-0pwvb0t 2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, dodać ziemniaki , podsmażyć na patelni.
  • image-04v3x3u 3. Tak przygotowanymi ziemniakami nadziać kaczkę, zszyć Wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytwanny zalać wywarem warzywnym. Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach . Piec dotąd aż będzie miękka. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę i jeszcze podpiec około 10 min.
  • image-00l3485 4. Jabłka pokroić na ćwiartki. Masło rozgrzać w garnku, jabłka ułożyć na maśle, poddusić.Upieczoną kaczkę podawać z jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować