Kaczka nadziewana ziemniakami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie oczyścić, wyjąć wnętrzności. Cebulę zetrzeć na tartce, dodać majeranek, przyprawę, pieprz , wymieszać i natrzeć kaczkę. Pozostawić na 12 godz w lodówce.
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, dodać ziemniaki , podsmażyć na patelni.
3.Tak przygotowanymi ziemniakami nadziać kaczkę, zszyć Wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytwanny zalać wywarem warzywnym. Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach . Piec dotąd aż będzie miękka. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę i jeszcze podpiec około 10 min.
4.Jabłka pokroić na ćwiartki. Masło rozgrzać w garnku, jabłka ułożyć na maśle, poddusić.Upieczoną kaczkę podawać z jabłkami.
Komentarze