Kaczka nadziewana mięsem

  • wyświetlono: 17364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To bardzo pracochłonna potrawa, ale warto się potrudzić, by sprawić radość rodzinie. Moja rodzina zawsze się tą kaczką zajada.

GRZEGORZ BUGAJSKI
  • 40min

Składniki

1 kaczka
2 łyżki vegety
pół kg mięsa wieprzowo – wołowego
cebula
5 dużych pieczarek
jajko
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej.

Sposób przygotowania przepisu:

Kaczka nadziewana mięsem

  • 1. Kaczkę umyj, osusz, natrzeć vegetą ( lub inną przyprawą do kaczki ). Włóż do lodówki na 30 minut.
  • 2. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczki. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, podduś. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki dodaj do mielonego mięsa razem z żółtkiem i posiekanym czosnkiem, wymieszaj. Białko ubij, dodaj do masy mięsnej, połącz.
  • 3. Farszem napełnij kaczkę. Końce Związać lub zeszyć. Kaczkę przełóż do brytfanki Zrób kilka dziurek i wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok 60 minut w temp. 180 stopni C.. Podawać na gorąco z buraczkami i ziemniaczkami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

pieczarkitania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatakaczkamielone

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem

Dodane przez: mysza75

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem

Kaczkę bardzo lubię i zawsze żałuję...

Muszelki nadziewane mięsem mielonym

Dodane przez: EmciaPichci

Muszelki nadziewane mięsem mielonym

Prosty w przygotowaniu obiad, ale...


Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami

Dodane przez: mysza75

Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami

Bardzo lubię kaczkę w wersji z...

kaczka nadziewana

Dodane przez: Henryka

Nadziewana kaczka

Robię ją tylko na święta, prawdę...

porcja kaczki nadziewanej z sosem orzechowym

Dodane przez: Agusia2

Kaczka nadziewana z sosem orzechowym

Dziś u nas kaczka, ale jaka kaczka,...