Kaczka nadziewana kaszą gryczaną z mięsem i grzybami

4.67 (6 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Polecam świetną przekąskę na rodzinne spotkania i nie tylko.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kaczka – 1 szt.
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    2 saszetki kaszy gryczanej
    20 dkg grzybów borowików
    1 cebula
    sól.pieprz
    2 jajka
    bułka tarta

    Marynata:
    1 pomarańcza
    1 jabłko
    3 ząbki czosnku
    sól.pieprz
    majeranek
    1/2 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną z mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko opłukać i ze skórką pokroić w kostkę. Pomarańcza obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Do miski wlać olej dodać, jabłko, pomarańcza, sól.pieprz, majeranek, czosnek, wymieszać. Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć, oddzielić kości od mięsa. Pozostawić skrzydełka i podudzia. Kaczkę natrzeć marynatą i pozostawić w marynacie około 12 godz. Kaszę ugotować. Grzyby oczyścić, wypłukać , pokroić i ugotować. Ugotowane grzyby pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z grzybami.
  • 2. Do miski wrzucić ugotowaną i wystudzoną kaszę, mięso , bułkę tartą, jajka, sól.pieprz, podsmażoną cebulę z grzybami, wymieszać . Doprawić solą i pieprzem. Kaczkę faszerować i zszyć nitką. Nafaszerowaną kaczkę włożyć do rękawa, wlać marynatę . Rękaw spiąć . Piec w piekarniku około 2 godz. w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować