Kaczka nadziewana kaszą gryczaną z mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko opłukać i ze skórką pokroić w kostkę. Pomarańcza obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Do miski wlać olej dodać, jabłko, pomarańcza, sól.pieprz, majeranek, czosnek, wymieszać. Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć, oddzielić kości od mięsa. Pozostawić skrzydełka i podudzia. Kaczkę natrzeć marynatą i pozostawić w marynacie około 12 godz. Kaszę ugotować. Grzyby oczyścić, wypłukać , pokroić i ugotować. Ugotowane grzyby pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z grzybami.
2.Do miski wrzucić ugotowaną i wystudzoną kaszę, mięso , bułkę tartą, jajka, sól.pieprz, podsmażoną cebulę z grzybami, wymieszać . Doprawić solą i pieprzem. Kaczkę faszerować i zszyć nitką. Nafaszerowaną kaczkę włożyć do rękawa, wlać marynatę . Rękaw spiąć . Piec w piekarniku około 2 godz. w temperaturze 180 stopni.
Komentarze