Kaczka nadziewana farszem z borowików

  • wyświetlono: 1242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Po prostu rozpływa się w ustach! Na naszym stole gości nie tylko jesienią – zawsze w naszej zamrażarce znajdą się grzyby, więc obowiązkowo piekę ją kilka razy w roku, a już na pewno na święta.

Violetka76
  • 180min

Składniki

1 kaczka,
1 mały pęczek szałwii ( polecam świeżą – poza sezonem można ją kupić w doniczce),
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
Na nadzienie:
30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
około 40 dag świeżych borowików,
1 mała cebula,
bułka tarta,
1 jajko,
sól,
pieprz
Dodatkowo:
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 słodka papryka ( u mnie zielona),
½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona),
3 – 4 ząbki czosnku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
½ szklanki bulionu z kostki,
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Kaczka nadziewana farszem z borowików

  • 1. Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
  • 2. Przygotować farsz. Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać.
  • 3. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu.
  • 4. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości.
    Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. Smacznego!

Porady

Do przygotowania takiej kaczki możemy użyć innych grzybów leśnych a nawet pieczarek. Jednak borowiki sprawiają, że jest ona naprawdę wyjątkowa.
PP_12-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylamięso mielonedanie świąteczneWielkanocgrzybyboże narodzeniekaczka pieczonaborowikikaczka nadziewana grzybami

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka nadziewana wątróbką

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kaczka nadziewana wątróbką

Kaczka to klasyka i symbol polskiej...

Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami

Dodane przez: mysza75

Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami

Suszone jabłka można robić przez...

Kaczka z nadzieniem z białej surowej kiełbasy

Dodane przez: Bożena1960

Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy

Polecam dzisiaj kaczkę z nadzieniem...

Kaczka nadziewana jabłkami

Dodane przez: czekoladka

Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka jest wspaniała, miękka i...

kaczka nadziewana

Dodane przez: Henryka

Nadziewana kaczka

Robię ją tylko na święta, prawdę...

Kaczka pieczona z nadzieniem gruszkowym

Dodane przez: Świeca Urszula

Kaczka nadziewana gruszkami

Na świątecznym stole nie powinno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE