Kaczka z kaszą gryczaną, kapustą i brukselką z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw dobrze jest wyciągnąć filet z kaczki z lodówki na kilka godzin przed smażeniem. Nacieramy go solą i pieprzem i dajemy mu czas aby mięso zagrzało się do temp. pokojowej.
W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dekoracji. Nastawiamy na gaz osoloną wodę, kiedy zawrze wrzucamy wycięte kieliszkiem kółka z kapusty oraz listki brukselki. Wystarczy im dosłownie 30 s. Wyjmujemy je do zimnej wody i osuszamy na ręczniku.
2.Ok mięso złapało temperaturę. Do garnka wrzucamy masło i przesmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy kaszę i zalewamy wszystko wodą (drugie tyle co gryki). Solimy.Kiedy kasza się gotuję rozgrzewamy patelnię i smażymy kaczkę. 7 min od strony skóry i 4 od strony mięsa. Po takim smażeniu filet powinien odpoczywać ok 8 min na desce. Kiedy kasza jest już prawie miękka dodajemy do niej posiekaną kapustę włoską i rozpołowione brukselki i wyłączamy gaz. gryka powinna sobie dojść i wchłonąć resztę wody jeśli jest potrzeba solimy.
3.Na rozgrzaną patelnie po kaczce wrzucamy żurawinę i po chwili smażenia zalewamy ją czerwonym winem. Kiedy wino odparuję wyłączamy gaz dodajemy cukier i zimne masło. Mieszamy aż sos lekko się zagęści.
4.Kiedy wszystkie elementy są gotowe kroimy kaczkę na pół i serwujemy dekorując przygotowaną wcześniej kapustą i brukselką. Wykańczamy wszystko sosem żurawinowym i gotowe;)
Komentarze