Kaczka z kaszą gryczaną, kapustą i brukselką z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Sezonowe połączenie nowoczesności i natury

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki główne:
    Kaczka filet - 2 szt
    Kasza gryczana niepalona - 250 g
    Kapusta : Włoska jedna mała główka, Brukselka 10 dag

    Składnik dodatkowy- Żurawina świeża 200g

    Składniki robocze
    Czerwone wino ok 1 szklanki
    Masło - 50 g
    Czosnek - 5 g
    Sól i pieprz
    Cukier

    Dekoracje:
    Kapusta włoska
    Brukselka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z kaszą gryczaną, kapustą i brukselką z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw dobrze jest wyciągnąć filet z kaczki z lodówki na kilka godzin przed smażeniem. Nacieramy go solą i pieprzem i dajemy mu czas aby mięso zagrzało się do temp. pokojowej.
    W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dekoracji. Nastawiamy na gaz osoloną wodę, kiedy zawrze wrzucamy wycięte kieliszkiem kółka z kapusty oraz listki brukselki. Wystarczy im dosłownie 30 s. Wyjmujemy je do zimnej wody i osuszamy na ręczniku.
  • 2. Ok mięso złapało temperaturę. Do garnka wrzucamy masło i przesmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy kaszę i zalewamy wszystko wodą (drugie tyle co gryki). Solimy.Kiedy kasza się gotuję rozgrzewamy patelnię i smażymy kaczkę. 7 min od strony skóry i 4 od strony mięsa. Po takim smażeniu filet powinien odpoczywać ok 8 min na desce. Kiedy kasza jest już prawie miękka dodajemy do niej posiekaną kapustę włoską i rozpołowione brukselki i wyłączamy gaz. gryka powinna sobie dojść i wchłonąć resztę wody jeśli jest potrzeba solimy.
  • 3. Na rozgrzaną patelnie po kaczce wrzucamy żurawinę i po chwili smażenia zalewamy ją czerwonym winem. Kiedy wino odparuję wyłączamy gaz dodajemy cukier i zimne masło. Mieszamy aż sos lekko się zagęści.
  • 4. Kiedy wszystkie elementy są gotowe kroimy kaczkę na pół i serwujemy dekorując przygotowaną wcześniej kapustą i brukselką. Wykańczamy wszystko sosem żurawinowym i gotowe;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować