Kaczka barbie z farszem i pieczonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kaczucha, to ulubione danie mojej Mamy, choć i ja lubię zwłaszcza jej pyszny farsz

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kaczka barbie 2 kg

    Sucha marynata:

    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łużeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    2 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę

    Farsz:

    200 g surowego boczku
    200g watrobki drobiowej ( u mnie z kaczki)
    2 namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki
    2 jajka
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 pęczek natki pietruszki

    Dodatkowo:

    8-10 średnich mięsistych jabłek
    goździki
    pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczone jabłka Dania główne

Kaczka barbie z farszem i pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć nimi ptaka. Przełożyć do naczynia, szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Na patelni rozgrzć olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Lekko podsmażyć.

    Wątróbkę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz podduszony boczek przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy, masło i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na kolejne 24 godziny.

    Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 2 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ułożyć w brytwance z kaczką jabłka, które wcześniej warto naszpikować gożdzikami.

    Kaczkę podawać bezpośrednio po wyjęcio z piekarnika...Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować