Kacze udka z żurawiną

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Chociaż czasochłonne to i tak miód w buzi;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
    1 szklanka suszonej żurawiny
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    3 goździki
    rozmaryn
    miód
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wrzucamy żurawinę, goździki i zalewamy winem. Gotujemy i odparowujemy wino.
    Udka myjemy i osuszamy. Solimy z obu stron. Układamy w gęsiarce. Z wierzchu posypujemy rozmarynem. Między udka wkładamy wcześniej przygotowaną żurawinę. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. Po tym czasie nakładamy łyżką miód na każde udko. Wkładamy i zapiekamy ok. 20 minut (bez przykrycia). Następnie przekręcamy udka i oblewamy je roztopionym miodem. Znowu zapiekamy ok. 20 min.
    Gotowe udka można podawać z ziemniakami albo z ryżem

Porady

Udek nie podlewam, bo i tak się tłuszcz z nich wytopi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować