Kacze udka w jabłkach

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mięso z jabłkowym purée tworzy wyjątkowe danie.

Składniki:

  • 6 kaczych udek (ok. 1,5 kg)
    6 jabłek
    3 cebule
    3 łyżki smalcu
    ok. 1 kg ziemniaków
    sól
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą uniwersalną, pieprzem i czosnkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gniazda nasienne usuwamy. Cebule obieramy i kroimy w plastry.
  • 3. Brytfannę smarujemy smalcem. Wkładamy udka i przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem ok. 80 minut w temp. 180 °C (z termoobiegiem). Następnie udka wyjmujemy i przekładamy na cebulę i jabłka. Pieczemy jeszcze ok. 50 minut, aby skórka się zrumieniła.
  • 4. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy pieczone jabłka i cebulę. Robimy purée. Podajemy
    z udkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować