Kacze udka w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą uniwersalną, pieprzem i czosnkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
2.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gniazda nasienne usuwamy. Cebule obieramy i kroimy w plastry.
3.Brytfannę smarujemy smalcem. Wkładamy udka i przykrywamy jabłkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem ok. 80 minut w temp. 180 °C (z termoobiegiem). Następnie udka wyjmujemy i przekładamy na cebulę i jabłka. Pieczemy jeszcze ok. 50 minut, aby skórka się zrumieniła.
4.Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy pieczone jabłka i cebulę. Robimy purée. Podajemy
z udkami.
Komentarze