Kacze udka pieczone miodowo-cebulowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam kacze udka z miodem i cebula-pyszne aromatyczne sycące:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 kacze udka
    4 cebule
    oliwa z oliwek
    3 łyzki płynnego miodu
    sól himalajska
    pieprz świeżo zmielony
    czosnek granulowany lub 3 ząbki czosnku przeciśnietego rzez praskę
    przyprawa do drobiu
    smalec

Kacze udka pieczone miodowo-cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy papierowym recznikiem.
    Skrapiamy oliwą , nacieramy przyprawą , pieprzem , czosnkiem , przyprawa do drobiu i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Cebule obieramy i kroimy w plastry.

    ------------------------------------------------------------------------------------------

    Brytfannę smarujemy smalcem. Układamy w niej udka , polewamy miodem i pieczemy pod przykryciem ok. 50-60 minut w temp. 180 °C.
    Następnie udka przekładamy na druga strone , dodajemy cebulę.
    Udka od czasu do czasu polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
    Pieczemy jeszcze ok.40 minut, aby skórka się zrumieniła.Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy