Kacze udka/nóżki z piekarnika podane z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kacze dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw: papryką, tymiankiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do gyrosa. Obkładamy pokrojonymi ząbkami czosnku. Przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (minimum 3 godziny).
2.Następnie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wyciągamy udka z lodówki i do rękawa wsypujemy dodatkowo pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę oraz por (udka nabiorą podczas pieczenia aromatu warzyw). Dolewamy pół szklanki wody i zawiązujemy rękaw do pieczenia.
3.Pieczemy 15 minut w 250 stopniach, a następnie w 200 stopniach przez półtorej godziny. Pod sam koniec rozcinamy rękaw i lekko podpiekamy nózki, aby nabrały brązowego koloru. Miękkość mięsa sprawdzamy widelcem - czasami wystarczy piec krócej.
4.Udka kacze podajemy z miętą i dowolną surówką.
Porady
Do marynaty udek nie dodawałam już oleju czy oliwy, ponieważ skóra udek jest tłusta i podczas pieczenia większość tłuszczu sie wytopi.
Komentarze