Kacze udka/nóżki z piekarnika podane z miętą

4.5 (188 ocen)

  • 15 min

Najczęściej jemy kaczkę z jabłkami, jednak postanowiłam przygotować kacze udka inaczej.

  • 15 min

Składniki:

  • udka/nózki kacze 4 sztuki
    ząbki czosnku 3 sztuki
    przyprawa do gyrosa 3 łyżki
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
    słodka mielona papryka 3 łyzeczki
    tymianek suszony 1 łyżka

    marchewka 1 sztuka
    cebula duża 1 sztuka
    por 1/2 sztuki
    mięta świeża kilkanaście listków
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka/nóżki z piekarnika podane z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka 1. Udka kacze dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw: papryką, tymiankiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do gyrosa. Obkładamy pokrojonymi ząbkami czosnku. Przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (minimum 3 godziny).
  • udka kacze 2. Następnie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wyciągamy udka z lodówki i do rękawa wsypujemy dodatkowo pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę oraz por (udka nabiorą podczas pieczenia aromatu warzyw). Dolewamy pół szklanki wody i zawiązujemy rękaw do pieczenia.
  • 3. Pieczemy 15 minut w 250 stopniach, a następnie w 200 stopniach przez półtorej godziny. Pod sam koniec rozcinamy rękaw i lekko podpiekamy nózki, aby nabrały brązowego koloru. Miękkość mięsa sprawdzamy widelcem - czasami wystarczy piec krócej.
  • 4. Udka kacze podajemy z miętą i dowolną surówką.

Porady

Do marynaty udek nie dodawałam już oleju czy oliwy, ponieważ skóra udek jest tłusta i podczas pieczenia większość tłuszczu sie wytopi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować