Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny sos do kaczki

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
    4 szalotki
    500 ml rosołu z kury
    350 ml soku pomarańczowego
    5 łyżek herbaty liściastej earl grey
    1 łyżka miodu
    3 łyżki masła
    1 pomarańcza
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym 1. Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę. Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok, dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować