Kacze nóżki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Poezja smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • nogi kaczki 2
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    liść laurowy 1
    kostka rosołowa 1
    woda 400 ml
    Sos:
    dżem z czerwonych owoców ½ szklanki
    sok pomarańczowy ½ szklanki
    sok z cytryny 1/7 szklanki
    imbir mielony 1 szczypta
    pieprz Cayenne 1 szczypta
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    woda 1 łyżka

Kacze nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w5c1pt 1. Nogi kaczki umyć, osuszyć, obsypać solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, smażyć nóżki z każdej strony na złoto. Przełożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy, przyprawić pieprzem. Dusić ok. godziny, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
  • image-0jqnv8d 2. W rondelku podgrzać dżem do roztopienia, powoli dolewać sok z cytryny i pomarańczowy, dodać przyprawy, rozmieszać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie, dodać do sosu, zagotować.
    Gotowe nóżki wyłożyć na talerze, polać sosem.
  • image-1wc3x3l 3. Jako dodatek podsmażane na maśle, oprószone solą, jabłka i nektarynki.

Komentarze

Podobne przepisy

4.37 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczone udka z kaczki