Kacza zupa z brukselką i mięsnymi kulkami

  • wyświetlono: 179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, sycąca zupa na wywarze z kaczych nóżek z kaszą bulgur, marchewką, brukselką i zapiekanymi kuleczkami z mięsa i kaszy gryczanej.

portret
  • 4 porcje
  • 180min

Składniki

składniki podstawowe z zestawu a:
2 nogi kaczki (500 g)
3 łyżki kaszy gryczanej
4 czubate łyżki kaszy bulgur
450 g brukselki

składnik podstawowy dodatkowy:
2 marchewki (250 g)

składniki robocze:
1 płaska łyżka wegety natur
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
2 gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz kajeński
zioła prowansalskie
2 litry wody

dekoracja:
krążki papryczki chili
gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania przepisu:

Kacza zupa z brukselką i mięsnymi kulkami

  • 1. Nogi kaczki płuczemy, oczyszczamy z resztek piór, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy. Dodajemy wegetę natur, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gałązki tymianku. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny (wywar powinien tylko "mrugać"). Wyjmujemy nóżki, wywar przecedzamy, studzimy i odstawiamy do lodówki, aby tłuszcz się zestalił. Z zimnego wywaru zdejmujemy tłuszcz.
  • 2. Mięso oddzielamy od kości. Kaszę gryczaną wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Mięso wraz z kaszą mielimy w maszynce. Przyprawiamy solą i pieprzem kajeńskim oraz szczyptą ziół prowansalskich. Dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu zdjętego z wywaru. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości dużych orzechów laskowych (u mnie wyszło 40 sztuk). Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 150 stopni przez 10 minut.
  • 3. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści i przycinamy głąbiki, płuczemy, większe główki przekrawamy na połowy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grube talarki. Wywar zagotowujemy (powinno być ok. 1,2 litra), wkładamy marchewkę i brukselkę i wsypujemy kaszę bulgur. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15 minut).
  • 4. Zupę podajemy z dodatkiem ciepłych kulek mięsnych, porcje dekorujemy krążkami chili i gałązkami tymianku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkaobiadrozgrzewająca zupasycąca zupakasza bulgurkreatywne_gotowanie15wywar z kaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką

Dodane przez: Di bloguje

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką

Zupa krem z ziemniakami, marchewką...

zupa

Dodane przez: maalikaa

Danie jednogarnkowe z kapustą oraz kulkami...

Pomysł na zupę z kapustką młodą...

Pomidorowa zupa z brukselką

Dodane przez: Gregorhspeed

Pomidorowa zupa z brukselką

Taki pomidorowy misz masz z dodatkiem...

image-09rf6sd

Dodane przez: wiesiołek

Zupa z brukselką na wędzonce

Pyszna i aromatyczna zupa

Zupa z brukselką

Dodane przez: aniak

Zupa z brukselką

Pyszna i zdrowa zupka na nie pogodę.

Zupa z brukselką i makaronem

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa z brukselką i makaronem

Zupa zdecydowanie trafia w nasze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE