Kacza pierś w czerwonych owocach z winem

4.99 (172 ocen)

Dziś propozycja na obiad troszkę bardziej wyrafinowana . Kacza pierś duszona w czerwonych owocach, z których potem przyrządzamy wspaniały sos z dodatkiem czerwonego wina…Dopełnieniem są kluseczki gnocchi…Po prostu palce lizać.

Składniki:

  • Kaczka:

    1 op mrożonek Mieszanka owocowa firmy hortex

    4 kacze piersi ( u mnie były bardzo mało w sumie ważyły około 530g)

    3 łyżki wytrawnego wina

    sól pieprz do smaku

    Sos:

    owoce i płyn spod kaczki

    3 łyżki wina

    2 szczypty soli

    1 czubata łyżeczka cukru

    1 płaska łyżeczka mąki

    50 ml wody

    Gnocchi:

    500 g ziemniaków

    50 g mąki pszennej

    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacza pierś w czerwonych owocach z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03gov9j 1. 1. Kaczka Kaczkę kładziemy na rozgrzaną patelnie grillową skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz. Smażymy około 7-10 minut aż skóra będzie złota, chrupiąca a tłuszczyk się wytopi

    2. Mięso kaczki doprawiamy solą i pieprzem

    3. Owoce wrzucamy do rękawa do pieczenia i posypujemy je 1 łyżeczką cukru, układamy na nich piersi – skórą do góry ! Zamykamy rękaw.

    4. Rękaw wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni (góra-dól) i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25-30 minut.

    5. Sos Owoce i płyn spod kaczki przelewamy do rondelka, dodajemy sól, cukier, wino. I doprowadzamy do wrzenia. gotujemy około 7 minut na mocnym ogniu – często mieszając by nie przypalić sosu. Do wody dodajemy mąkę i mieszamy , dodajemy do sosu mieszamy. Wyłączamy sos

    6. Gnocchi Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach do momentu aż będa miękkie. Odcedzamy obieramy i przeciskamy dokładnie przez praskę. Stolnicę opruszamy lekko mąką, kładziemy na nią ziemniaki dodajemy przesianej mąki, W środku wykonujemy dołek do którego wbijamy jajko. Delikatnie ugniatamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.

    7. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki formujemy kuleczki, i za pomocą widelca wytłaczamy delikatnie wzór.

    Kluseczki gotujemy na osolonym wrzątku do momentu ich wypłynięcia.



    Na talerze ukłądamy kaczkę kluseczki i polewamy sosem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować