Kacza pierś w czerwonych owocach z winem

  • wyświetlono: 226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Dziś propozycja na obiad troszkę bardziej wyrafinowana . Kacza pierś duszona w czerwonych owocach, z których potem przyrządzamy wspaniały sos z dodatkiem czerwonego wina…Dopełnieniem są kluseczki gnocchi…Po prostu palce lizać.

uuuuuunazwy-1

Składniki

Kaczka:

1 op mrożonek Mieszanka owocowa firmy hortex

4 kacze piersi ( u mnie były bardzo mało w sumie ważyły około 530g)

3 łyżki wytrawnego wina

sól pieprz do smaku

Sos:

owoce i płyn spod kaczki

3 łyżki wina

2 szczypty soli

1 czubata łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka mąki

50 ml wody

Gnocchi:

500 g ziemniaków

50 g mąki pszennej

1 małe jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Kacza pierś w czerwonych owocach z winem

  • image-03gov9j1. 1. Kaczka Kaczkę kładziemy na rozgrzaną patelnie grillową skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz. Smażymy około 7-10 minut aż skóra będzie złota, chrupiąca a tłuszczyk się wytopi

    2. Mięso kaczki doprawiamy solą i pieprzem

    3. Owoce wrzucamy do rękawa do pieczenia i posypujemy je 1 łyżeczką cukru, układamy na nich piersi – skórą do góry ! Zamykamy rękaw.

    4. Rękaw wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni (góra-dól) i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25-30 minut.

    5. Sos Owoce i płyn spod kaczki przelewamy do rondelka, dodajemy sól, cukier, wino. I doprowadzamy do wrzenia. gotujemy około 7 minut na mocnym ogniu – często mieszając by nie przypalić sosu. Do wody dodajemy mąkę i mieszamy , dodajemy do sosu mieszamy. Wyłączamy sos

    6. Gnocchi Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach do momentu aż będa miękkie. Odcedzamy obieramy i przeciskamy dokładnie przez praskę. Stolnicę opruszamy lekko mąką, kładziemy na nią ziemniaki dodajemy przesianej mąki, W środku wykonujemy dołek do którego wbijamy jajko. Delikatnie ugniatamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.

    7. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki formujemy kuleczki, i za pomocą widelca wytłaczamy delikatnie wzór.

    Kluseczki gotujemy na osolonym wrzątku do momentu ich wypłynięcia.



    Na talerze ukłądamy kaczkę kluseczki i polewamy sosem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkaczka

Komentarze

Podobne przepisy

image-1v9g6wy

Dodane przez: KORAL

PIERŚ W POMARAŃCZACH Z CZERWONYM SOSEM

ZAPACH I SŁODYCZ POMARAŃCZY W POŁĄCZENIU...

image-0ny8bh3

Dodane przez: KORAL

Grillowana pierś w czerwonym winie na cukini...

Cudownie soczyste mięso o posmaku...

Karkówka duszona w czerwonym winie

Dodane przez: Monika Matysiak

KARKÓWKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE

Kruche, delikatne mięso w bardzo...

Kurczak w czerwonym winie z daktylami

Dodane przez: igraszki losu

Kurczak w czerwonym winie z daktylami

Soczysty kurczak w pysznym sosie...

gotowe

Dodane przez: ziutula

szybkowar-piersi i udka kacze na kapuście...

kapusta jest aromatyczna i pyszna,...

bigos z czerwonym winem

Dodane przez: mariolka

Bigos z czerwonym winem

Lubię bigos w wersji tradycyjnej,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE