Kaczka cytrynowa na marchewce

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kaczka wyszła wyśmienita a marchewki? Pycha!
Słodkie , mocno maślane o cytrynowym smaku..
Marchewka z soczystą kaczką okazały się świetnym duetem.
Mięso podałam i maślanym puree ziemniaczanym z koperkiem.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wypatroszona kaczka ( ok. 2 kg.)
    100 g. masła 82%
    4 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
    2 łyżki trawy cytrynowej ciętej
    2 łyżki przyprawy do drobiu
    2 łyżki suszonego oregano
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka białego pieprzu
    1 łyżka soli
    1 opakowanie mrożonej mieszanki marchewek z sezamem
    1 opakowanie mrożonych mini marchewek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kaczka cytrynowa na marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć osuszyć.
    Olej połączyć z przyprawami , natrzeć mięso z każdej strony , odstawić na minimum 2 godz do lodówki.

    Do środka kaczki włożyć masło.

    Do naczynia żaroodpornego wyłożyć marchewki , położyć kaczkę.

    Piec bez przykrycia około 2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st. podlewając często mięso wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować