Kabaczek w cieście i ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, obieramy i kroimy w plasterki ok 1 cm . Solimy plastry, aby się „spociły” i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z ziołami, wlewamy wodę gazowaną, mieszamy i na końcu dodajemy sodę zmieszaną z octem, wszystko dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej, każdy plaster kabaczka dokładnie maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Kabaczka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, kabaczki doskonale smakują z dipem przygotowanym z sosu Lutenica i majonezu. Ja jeszcze udekorowałam je świeżym tymiankiem.
Komentarze