Kabaczek w cieście i ziołach prowansalskich

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie jest proste i smaczne. W identyczny sposób możemy przygotować cukinię w cieście.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • 1 duży kabaczek
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
    1 szklanka wody gazowanej
    sól morska i pieprz do smaku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kabaczek w cieście i ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, obieramy i kroimy w plasterki ok 1 cm . Solimy plastry, aby się „spociły” i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
    Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z ziołami, wlewamy wodę gazowaną, mieszamy i na końcu dodajemy sodę zmieszaną z octem, wszystko dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej, każdy plaster kabaczka dokładnie maczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Kabaczka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, kabaczki doskonale smakują z dipem przygotowanym z sosu Lutenica i majonezu. Ja jeszcze udekorowałam je świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować