Kabaczek po prowansalsku

  • wyświetlono: 407 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Najlepsza wersja kabaczka jaką jadłam.

  • 30min

Składniki

- 1 świeży kabaczek (średniej wielkości)
- 1 średniej wielkości cebula
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka vegety
- 1 - 1,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- ser żółty do posypania
- pieprz, sól
- oliwa do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kabaczek po prowansalsku

  • 1. Kabaczka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę i przez ok. 5 -7 minut podsmażyć na niej kabaczka, następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i tak podsmażyć kolejnych pięć minut. Zasypać vegetą i odrobiną pieprzu, wymieszać i smażyć mieszając co chwila, aby się nie przypaliło.
  • 2. Następnie połączyć z ziołami prowansalskimi, wymieszać i zalać śmietanką 30 %. Mieszając co chwila, podgrzewać do momentu aż zgęstnieje śmietana. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać kabaczka starym drobno serem.

Porady

Jeśli dodamy za dużo śmietany, danie można zagęścić odrobina zaprawki z mąki i wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczyladanie jarskieCukiniaszybka przekąskakabaczekzioła prowansalskiewegetariańskieśmietana 30na kolacjedanie sezonowedanie z cukiniądanie w 5 minutmłody kabaczek

Komentarze

Podobne przepisy

Filety z kurczaka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Filety z kurczaka po prowansalsku

Tak przygotowane mięso jest bardzo...

image-13b1a2q

Dodane przez: malesia3

Kurczak po prowansalsku

Pyszne danie z warzywami . Warto...

Dodane przez: PolskaGotuje

Żeberka po prowansalsku

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące...

Wołowina z przepisu z dodatkami obiadowymi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym.

Tak podane mięso zaskakuje domowników...

kurczak po prowansalsku

Dodane przez: sbelata

Kurczak po prowansalsku

Mój pomysł na kurczaka:)

Papryka z mięsnym farszem po prowansalsku

Dodane przez: aleksandra.główka

Papryka z mięsnym farszem po prowansalsku

Aromatyczna, zachwyca bogactwem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE