Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetna przekąska, która idealnie nadaje się na późną kolację.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży kabaczek ( ok. 1 kg )
    200 g pieczarek
    1 cebula
    100 g ryżu
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    Sos ; 5 pomidorów
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przekąski

Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym 1. Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz.

    Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę.

    Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebula, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Sos : pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pulpę pomidorową mąką.
    Doprawiłem solą i pieprzem.

    Gotowy kabaczek pokroiłem na grube plastry, polałem sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabaczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować