Kabaczek najlepiej smakuje latem, wtedy jest ogólniedostępny. Przygotowuję go obowiązkowo w wersji faszerowanej, w tym przepisie z sosem bolońskim i cukinią.
Składniki:
2 średniej wielkości kabaczki
150 gram sera żółtego
500 gram mielonej łopatki
100 gram ryżu
500 ml pulpy pomidorowej
ząbek czosnku
opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese Konanyi lub ulubione zioła i przyprawy typu włoskiego
kilka łyżek oleju rzepakowego
pieprz chili cayenne
1 cebula
sól, pieprz
mała cukinia
100 ml białego wina lub 200 ml bulionu
Kabaczek faszerowany mięsnym sosem, ryżem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczki wydrążamy z gnizd nasiennych i miąższu, smarujemy oliwą z solą i pieprzem chili cayenne.
2.Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z mięsem i przyprawą do spaghetti, po ok. 5 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przeciśnięty ząbek czosnku i pulpę pomidorową oraz ugotowany al dente ryż. Gotujemy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku i napełniamy sosem kabaczki.
3.Układamy kabaczki w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino wymieszane poł na pół z wodą lub bulion i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut. Podałam z sosem jogurtowym z czosnkiem.
Komentarze