Jutterbug - szweckie bezowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka odkryłam będąc w Szwecji, w witrynie wyglądały niesamowicie, więc zapisałam nazwę i popytałam o nie znajomych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dkg masła
    16 dkg cukru
    45 dkg mąki
    2 żółtka
    beza: 5 białek
    20 dkg cukru

Jutterbug - szweckie bezowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto z wszystkich składników, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Ubić białka, dodać cukier, wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na mniejsze części - jeśli jest zbyt twarde, pokruszyć i ogrzać, wyrabiając. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką. Obciąć brzydkie boki, rozsmarować część bezy, dość luźno zawinąć.
  • 4. Kroić na 1cm kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 160*C. Po wyciągnięciu wyłożyć na raszki.

Porady

Nadają się do długiego przechowywania. Aby uzyskać ciekawy efekt nie trzeba zbytnio dbać o ich wygląd.

Komentarze

Podobne przepisy