Jurajskie prażonki z kociołka

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

W rejonie Jury krakowsko - częstochowskiej prażonki są bardzo popularne. Ten regionalny przysmak jest częstym gościem na plenerowych imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi. Można je również przygotować w normalnym garnku na kuchence gazowej ale najlepsze są z żeliwnego kociołka robione w ognisku.

  • 60 min

Składniki:


  • ok. 2 kg ziemniaków
    2 długie kiełbasy ( dodatkowo może być również boczek pokrojony w plastry)
    ok. 2 duże cebule
    2 marchewki
    2 średnie buraki
    pól kostki smalcu
    sól, pieprz, vegeta
    koperek ( w zależności od upodobań)
    2-3 liście kapusty
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Jurajskie prażonki z kociołka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jurajskie prażonki 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, mniejsze na połówki. Kiełbasę i marchewkę w plastry, a buraki i cebulę w półplasterki. Na dnie kociołka układamy ok. 5 plasterków smalcu. Warstwami kładziemy ziemniaki (na warstwę ziemniaków sypiemy sól, pieprz i vegetę), buraki, cebulę, kiełbasę i marchewkę. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia kociołka. Na każdą z warstw dajemy troszkę smalcu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i zamykamy kociołek. Prażonki powinny piec się na nie dużym ogniu ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować