Julian karpatkowy z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy
Margarynę rozpuść.
2.Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubija
3.Do masy jajecznej dodaj mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszaj, pod koniec dodaj roztopioną margarynę oraz orzeszki. Wymieszaj
4.Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą . Na tortownicę wylej ciasto. Piecz ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
5.Biszkopt jasny:
białka oddziel od żółtek.
6.Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodaj cukier, a następnie po 1 żółtku.
Dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką
7.Ciasto wyłóż na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piecz ok 40 min w 180st
8.Masa karpatkowa:
z mleka mąk i cukru wanilinowego ugotuj budyń. Ostudź go
9.Margaryne utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń.
10.Masa do dekoracji:
Budynie ugotuj. Ostudź
Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń.
11.Biszkopt orzechowy przetnij na pół
12.część masy do dekoracji ufarbuj na następujące kolory:
czarny, szary, ciemno szary, czerwony , żółty, zielony
13.Układamy tort:
Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt jasny, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy
14.Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji.
układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką
15.Wypełniamy odrysowany wzór kolorami.
Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
Komentarze