Julian karpatkowy z winogronem

0 (0 ocen)

Tort upiekłam z okazji 30 urodzin mojego męża- wielbiciela Króla Juliana

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    100 g orzechów włoskich mielonych
    125 g margaryny
    1/2 szkl mąki dalachowskiej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru

    Masa karpatkowa:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 op cukru wanilinowego
    250 g margaryny
    1 szkl cukru pudru

    Masa do dekoracji
    4 op budyniu śmietankowego z cukrem
    500 ml mleka
    500 g margaryny

    Barwniki spożywcze
    Jasne i ciemne winogrono

    Tortownica o śr.28 cm

    wycięty szablon króla juliana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Julian karpatkowy z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy
    Margarynę rozpuść.
  • 2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubija
  • 3. Do masy jajecznej dodaj mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszaj, pod koniec dodaj roztopioną margarynę oraz orzeszki. Wymieszaj
  • 4. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą . Na tortownicę wylej ciasto. Piecz ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
  • 5. Biszkopt jasny:
    białka oddziel od żółtek.
  • 6. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodaj cukier, a następnie po 1 żółtku.
    Dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką
  • 7. Ciasto wyłóż na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piecz ok 40 min w 180st
  • 8. Masa karpatkowa:
    z mleka mąk i cukru wanilinowego ugotuj budyń. Ostudź go
  • 9. Margaryne utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń.
  • 10. Masa do dekoracji:
    Budynie ugotuj. Ostudź
    Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń.
  • 11. Biszkopt orzechowy przetnij na pół
  • 12. część masy do dekoracji ufarbuj na następujące kolory:
    czarny, szary, ciemno szary, czerwony , żółty, zielony
  • 13. Układamy tort:
    Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt jasny, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy
  • 14. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji.

    układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką
  • 15. Wypełniamy odrysowany wzór kolorami.
    Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować