Ciasto przygotowałem z okazji 100000 wyświetleń bloga mojej wspaniałej dziewczyny. Można wykorzystać również ten pomysł jako tort czy ciasto z okazji jubileuszu, a także ciasto dla dzieci i nazwać je "ciasto w groszki", polecam ;)
1 godz. 10 min
Składniki:
kefir 400g,
śmietana 18% 400g,
cukier do smaku,
mleko ½ szklanki,
żelatyna 20g,
3 galaretki
Jubileuszowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby zrobić galaretowe rurki użyłem opakowania po witaminach. Można użyć dowolnej foremki w kształcie rurki. Galaretki przygotowujemy w połowie wody podanej na opakowaniu i wlewamy do foremek. Gdy galaretka stężeje wkładamy foremkę do gorącej wody na chwilę i wyjmujemy galaretowe rurki. Z jednej z nich za pomocą noża wycinamy cyfrę 1.
Kefir i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy cukru do smaku. Masę dzielimy na 2 części. 10 g żelatyny rozrabiamy w ¼ szklanki mleka, mieszamy z połową masy śmietanowej i wlewamy do pojemnika (może to być plastikowy pojemnik do przechowywania żywności). Odstawiamy do stężenia. Gdy masa stężeje układamy na niej galaretowe rurki. Podobnie postępujemy z pozostałą masą śmietanową, mieszamy ją z żelatyną i wlewamy do formy. Całość odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Podajemy pokrojone w paski. Smacznego ;)
Komentarze