Jubileuszowy śmietanowiec

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto przygotowałem z okazji 100000 wyświetleń bloga mojej wspaniałej dziewczyny. Można wykorzystać również ten pomysł jako tort czy ciasto z okazji jubileuszu, a także ciasto dla dzieci i nazwać je "ciasto w groszki", polecam ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • kefir 400g,
    śmietana 18% 400g,
    cukier do smaku,
    mleko ½ szklanki,
    żelatyna 20g,
    3 galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Jubileuszowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby zrobić galaretowe rurki użyłem opakowania po witaminach. Można użyć dowolnej foremki w kształcie rurki. Galaretki przygotowujemy w połowie wody podanej na opakowaniu i wlewamy do foremek. Gdy galaretka stężeje wkładamy foremkę do gorącej wody na chwilę i wyjmujemy galaretowe rurki. Z jednej z nich za pomocą noża wycinamy cyfrę 1.
    Kefir i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy cukru do smaku. Masę dzielimy na 2 części. 10 g żelatyny rozrabiamy w ¼ szklanki mleka, mieszamy z połową masy śmietanowej i wlewamy do pojemnika (może to być plastikowy pojemnik do przechowywania żywności). Odstawiamy do stężenia. Gdy masa stężeje układamy na niej galaretowe rurki. Podobnie postępujemy z pozostałą masą śmietanową, mieszamy ją z żelatyną i wlewamy do formy. Całość odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Podajemy pokrojone w paski. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować