Z okazji jubileuszu pisma PP WS, przygotowałam smaczne ciasto
1 godz. 30 min
Składniki:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
40 g drożdży
100 g cukru
125 g margaryny
3 żółtka
2 g soli
tłuszcz do posmarowania foremki
składniki na kruszonę:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
oprócz tego:
1 papierówka
10 g cukru puderu
foremka: 32 x 20 cm
Jubileuszowy drożdżowiec pp ws - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1/2 szklance ciepłego mleka utrzeć drożdże z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
2.W garnuszku rozpuścić w pozostałym mleku margarynę, resztę cukru, po czym odstawić do ostgnięcia.
3.Do miski przesiać mąke pszenną, wsypać sól, dodać żółtka, stopniowo wlewać mleko z dodatkami, rozczyn i wyrabiać ciasto.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka: masło zagnieść z mąką pszenną, cukrem zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
4.Na posmarowaną tłuszczem foremkę wyłożyć ciasto, zetrzeć na wierzch jabłko, wysypać kruszonkę i wstawić do gorącego piekarnika, piec 60 minut w temperaturze 180 st C.
5.Po ostudzeniu ciasta, posypać cukrem pudrem.
Porady
Do pieczenia ciasta drożdżowego polecam używać mąki typu 500
Komentarze