Ciasto Jubilat

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Cztery kusząco słodkie warstwy przełamane słonymi krakersami i kwaskowym porzeczkowym dżemem, zwieńczone grubą warstwą polewy czekoladowej. Idealne ciasto na specjalne okazje, a dziś dla mnie jest właśnie taka- wymyśliłam je specjalnie na mój 400- setny przepis w serwisie.

  • 60 min

Składniki:

  • -3 paczki (po 175 g) krakersów solonych

    Warstwa I:
    -1 puszka masy kajmakowej kakaowej

    Warstwa II:
    -1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (około 120 g)
    -2 budynie waniliowe (bez dodatku cukru)
    -0,7 l mleka
    -1 łyżka masła
    -2 łyżeczki cukru

    Warstwa III:
    -1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    -500 g serka mascarpone
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
    -2 łyżki cukru pudru

    Warstwa IV:
    -330 g śmietany 30%
    -1 śmietan-fix
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Polewa:
    -duża tabliczka (200 g) czekolady deserowej do gotowania
    -50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżem porzeczkowy

Ciasto jubilat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy masę na drugą warstwę: 0,5 l mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mieszamy dokładnie budynie, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy rozpuszczony budyń. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy warstwę III: Serek mascarpone dokładnie miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i kandyzowaną pomarańczą.
  • 3. Przygotowujemy warstwę IV: Śmietanę lekko ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubijamy na sztywno.
  • 4. Blaszkę o średnicy 24x36 cm wykładamy krakersami. Smarujemy masą kajmakową. Układamy kolejną warstwę krakersów, smarujemy je dżemem porzeczkowym, a następnie masą budyniową. Przykrywamy krakersami, smarujemy mascarpone a następnie dżemem. Znów przykrywamy krakersami, na nich rozprowadzamy bitą śmietanę. Przykrywamy krakersami.
  • 5. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na bardzo wolnym ogniu. Wrzucamy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż uzyskamy klarowną polewę. Ciepłą polewę rozprowadzamy po cieście. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Porady

-Aby masa kajmakowa łatwo się rozprowadzała należy ją na 10 minut przed użyciem włożyć do miski z gorącą wodą. -Zamiast czekolady do gotowania możemy użyć zwykłej czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować