Jorurtowy kurczak w otrębach z puree z zielonego groszku i grillowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę - w miseczce mieszamy jogurt z przyprawami. Kawałki kurczaka wkładamy do jogurtu, zostawiamy na ok. 15min. Następnie obtaczamy w otrębach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
2.Gotujemy wodę w garnku - gdy zacznie wrzeć wrzucamy mrożony groszek i umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy z dodatkiem soli i masła przez ok. 20 min aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku.
3.Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i paprykę i grillujemy przez ok. 10 min.
Wszystkie składniki dania wykładamy na talerz i podajemy. Smacznego:)!
Porady
Dzięki zamarynowaniu mięsa w jogurcie po upieczeniu nie będzie ono suche. Natomiast w wyglądzie i smaku przypomina tradycyjnego smażonego kurczaka w bułce tartej, pomimo, że zawiera o wiele mniej tłuszczu:)
Komentarze