Jorurtowy kurczak w otrębach z puree z zielonego groszku i grillowaną papryką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie na obiad dla całej rodziny, które zachwyci kolorami i smakiem:)

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5kg piersi z kurczaka
    szklanka otrębów żytnich
    pół szklanki jogurtu greckiego
    sól, pieprz, kurkuma, curry, zioła prowansalskie

    1 duża czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek

    450g mrożonego zielonego groszku
    2 ziemniaki
    łyżka masła
    sól, pieprz
    3 łyżki jogurty greckiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Jorurtowy kurczak w otrębach z puree z zielonego groszku i grillowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę - w miseczce mieszamy jogurt z przyprawami. Kawałki kurczaka wkładamy do jogurtu, zostawiamy na ok. 15min. Następnie obtaczamy w otrębach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
  • 2. Gotujemy wodę w garnku - gdy zacznie wrzeć wrzucamy mrożony groszek i umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy z dodatkiem soli i masła przez ok. 20 min aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku.
  • 3. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i paprykę i grillujemy przez ok. 10 min.
    Wszystkie składniki dania wykładamy na talerz i podajemy. Smacznego:)!

Porady

Dzięki zamarynowaniu mięsa w jogurcie po upieczeniu nie będzie ono suche. Natomiast w wyglądzie i smaku przypomina tradycyjnego smażonego kurczaka w bułce tartej, pomimo, że zawiera o wiele mniej tłuszczu:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Kurczak Otręby Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować