Jollof Rice, czyli zapiekany ryż po nigeryjsku

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Jest to prosta i pyszna potrawa prosto z Arfyki!

  • 60 min

Składniki:

  • 8-10 woreczków ryżu PARBOILED RICE (około 1 kg) (do kupienia w Tesco, fioletowe opakowanie)
    2 puszki pomidorów w kawałkach
    2 puszki koncentratu pomidorowego (lub małe słoiczki)
    Pieprz Cayenne
    sól
    5 kostek rosołowych drobiowych
    4-5 cebule
    olej
    4 opakowania części kurczaka (podudzia, górna część udek), wychodzi około 2 kg całości.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jollof rice, czyli zapiekany ryż po nigeryjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Włożyć do garnka. 2 cebule pokroić w talarki, rozdzielić, posypać mięso. 2 kostki rosołowe rozkruszyć na kurczaku. Posolić delikatnie. Zalać wszystko wodą i gotować ok 15-20 min. Odcedzić. Smażyć całe kawałki mięsa w głębokim oleju.
    W drugim garnku rozgrzać olej. Resztę cebul drobno poszatkować. Wsypać na olej. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Rozkruszyć resztę kostek rosołowych. Dodać 6-8 łyżek pieprzu Cayenne. Dodać około 100 ml wody. Ryż wysypać z woreczkow, wypłukać. Dodać do gotującego się sosu. Gotować, aż do wyparowania wody. Po wyparowaniu wody, prażyć przez około 10 min na wolnym ogniu, mieszając co chwilę, aby ryż się nie przypalił. Gotowe! Podawać z wcześniej przygotowanym kurczakiem.

Porady

Do ryżu można dodać marchewkę i groszek zielony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Afrykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować