Jogurtowy witraż

0 (0 ocen)

Lekki, nie za słodki deser na zimno na bazie jogurtu naturalnego i galaretek. Doskonale orzeźwia w ciepłe dni, jest pyszny i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • -0,5 l mleka 2%
    -800 g jogurtu naturalnego
    -3 galaretki o różnych kolorach (tradycyjne na 0,5 l) wody
    -4,5 łyżki żelatyny
    -1,5 puszki ananasa
    -6 łyżeczek cukru

    Dodatkowo:
    -1 szklanka zimnej wody
    -wrzątek do rozpuszczenia galaretek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jogurtowy witraż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę mieszamy w osobnej miseczce w 350 ml wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia. (Gdy ostygną, można włożyć je do lodówki, wtedy szybciej stężeją).
  • 2. Gdy galaretki stężeją mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu.
  • 3. Żelatynę mieszamy w szklance zimnej wody. Gdy mleko będzie gorące (ale nie wrzące) dodajemy po jednej łyżce do garnka, mieszając. Podgrzewamy i mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przelewamy na wysoką miskę.
  • 4. Galaretki kroimy w kostkę.
  • 5. Do ostudzonego mleka wlewamy jogurt i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone galaretki i ostrożnie całość mieszamy.
  • 6. Zawartość miski przelewamy na blaszkę 24x36 cm. Na wierzchu układamy całe plastry ananasa z puszki. Wkładamy na noc do lodówki, aby całkowicie stężała.

Porady

-Deser należy przechowywać w lodówce -Użyłam galaretek w smakach: malinowym, pina-colada i agrestowym -Ananasa z puszki można zastąpić brzoskwiniami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

torcik truskawkowo - jogurtowy

To może cię zainteresować