Jogurtowy sernik z winogronami pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z 5 jajek oddzielić białka i ubić je na sztywno - używam jajek w temperaturze pokojowej i zawsze mam na sztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka były świeże
2.żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości"
3.ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta
4.dodać jogurty greckie po 330 gram każdy, wsypać kaszkę manną, budyń i mikserem wymieszać z 2 minuty
5.następnie dodać pianę i delikatnie łyżką wmieszać do ciasta - duże, umyte winogrona przekroic na pół i jeśli są pestki to je usunąć - obsypać połówki winogron mąką i dodać je do ciasta lekko mieszając
6.tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut
7.zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem
Komentarze