Sernik jogurtowy z kiwi i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 26 min

Łatwy,smaczny,lekki...Niebo na talerzu...

  • 2 godz. 26 min

Składniki:

  • 500 gram gęstego jogurtu greckiego 10 %
    1 galaretka z czarnej porzeczki lub ametystowa
    1 galaretka brzoskwiniowa
    100 gram suszonych moreli
    2 kiwi
    14 biszkoptów
    płatki czekoladowe lub tarta czekolada
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik jogurtowy z kiwi i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele i plasterki kiwi namoczyć we wrzątku z cukrem ,osączyć.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 200 ml przegotowanej,gorącej wody (każdą osobno).Schłodzić.Odlać 100 ml galaretki z czarnej porzeczki,którą należy wlać na dno tortownicy i wstawić do lodówki.
  • 3. Jogurt podzielić na dwie części.Jedną zmiksować z galaretką brzoskwiniową i morelami.Drugą część jogurtu wymieszać z galaretką z czarnej porzeczki.
  • 4. Przenieść w chłodne miejsce.Do tortownicy ( średnica 26cm) przelać masę brzoskwiniowo-morelową,gdy galaretka porzeczkowa stężeje.Na wartswie brzoskwiniowej układać biszkopty.
  • sernik na zimno 5. Na biszkopty wylać lekko juz tężejącą masę jogurtowo-porzeczkową.Na niej ułożyć plastry kiwi.Sernik wstawić do lodóki na minimum 90 minut.Posypać płatkami czekoladowymi.

Porady

Kiwi, gdy je sparzymy można użyć do serniak na zimno. Jeżeli tego nie zrobimy,galaretka nie stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować