Jogurtowy sernik z jagodami na sezamowym cieści - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto sezamowe: wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części, dwie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (32*25cm), wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok.5 min w temp 170 stopni. Pozostałą część ciasta schładzamy w zamrażalce.
2.Masa jogurtowa:Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy cały czas miksując.Następnie dodajemy
proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia
składników. Na końcu dodajemy jagody i mieszamy delikatnie. Masę jogurtową wylewamy na podpieczony spód , ścieramy na tarce pozostałą
część ciasta.
3.Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.
Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze