Jogurtowy sernik z jagodami na sezamowym cieści

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszysty i delikatny sernik, jagody i sezam świetnie się skomponowały tworząc pyszne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto sezamowe:
    -2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    -3/4 szkl sezamu
    -6 żółtek
    -25 dag zimnego masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -0,5 szklanki cukru

    Masa jogurtowa:
    -1,20 kg jogurtu greckiego
    -1 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    -6 białek
    -szczypta soli
    -2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    -50 dag jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Jogurtowy sernik z jagodami na sezamowym cieści - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto sezamowe: wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części, dwie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (32*25cm), wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok.5 min w temp 170 stopni. Pozostałą część ciasta schładzamy w zamrażalce.
  • 2. Masa jogurtowa:Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy cały czas miksując.Następnie dodajemy
    proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia
    składników. Na końcu dodajemy jagody i mieszamy delikatnie. Masę jogurtową wylewamy na podpieczony spód , ścieramy na tarce pozostałą
    część ciasta.
  • 3. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.
    Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować