Jogurtowy serniczek na zimno z borówką i brzoskwinią

0 (0 ocen)

Pysznie orzeźwiający

Składniki:

  • spód:
    200 g herbatników
    80 g masła
    masa :
    800 g jogurtu naturalnego
    300 g serka homogenizowanego waniliowego
    skórka z 1 cytryny
    6 łyżek cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanki wrzątku
    dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa
    puszka brzoskwiń
    1 opakowanie borówek

Jogurtowy serniczek na zimno z borówką i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokrusz a masło rozpuść. Dokładnie razem wymieszaj i wyłóż na tortownicę. Schłódź przez ok 30 minut.
    Brzoskwinię pokrój w kostkę.
    4 łyżeczki żelatyny rozpuść i odstaw by ostygła.
  • 2. Jogurt przełóż do większej miski i wymieszaj serkiem,dodaj cukier,skórkę z cytryny i przestudzoną żelatynę. Wymieszaj.
    Wsyp 1/2 brzoskwiń i borówek,Delikatnie wymieszaj.
    Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód i schłódź w lodówce przez ok 2-3 godziny.
  • 3. Gdy masa stężeje wyłóż na wierzch pozostałe owoce.
    Galaretkę rozpuść w 400 ml wody z 1 łyżeczką żelatyny.
    Odstaw by przestygła.
    Przestudzoną wylej na ciasto i chłódź najlepiej przez całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy