Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem

4.5 (155 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podpłomyki to genialny pomysł na obiad - szybki, prosty, dodatki możemy dobierać wg upodobań dodatkowo to taka prawie pizza. Tym razem mam dla was delikatny podpłomyk na jogurcie z wyrazistym dodatkiem sera pleśniowego, kurczaka i brzoskwiń.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jogurtowy podpłomyk :
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    150 gram jogurtu greckiego
    Dodatki:
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    Sól, pieprz
    ½ łyżeczki kurkumy
    100 gram sera z niebieską pleśnią np. Lazur
    4-5 szt. brzoskwiń z puszki
    4 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 gałązka świeżego oregano lub bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Placki Pizza Przekąski Ser

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podpłomyk: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól mieszamy. Do mąki z dodatkami dodajemy jogurt mieszamy składniki łyżką a następnie zagniatamy ciasto na blacie podsypanym mąką. Zagniecione, jednolite i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

    W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mięso solę, pieprzem i kurkumą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor kawałki kurczaka (4-6 minut). Ser z pleśnią kroimy w kostkę, a brzoskwinie w plasterki.

    Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek (może być okrągły jak pizza, ale też podłużny). Patelnie rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy rozwałkowany placek i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażony placek przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i tak samo smażymy pozostałe placki.

    Każdy podpłomyk spryskujemy oliwą, a następnie układamy na nich kawałki kurczaka, sera i brzoskwiń. Tak przygotowane podpłomyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut lub do momentu rozpuszczenia i zarumienienie się sera.

    Upieczone podpłomyki dekorujemy listkami oregano lub bazylii i serwujemy gorące.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować