Doskonały dodatek do uroczystości imieninowych i urodzinowych. Przepis dostałam od znajomej.
30 min
Składniki:
3 jogurty naturalne po 250 gram
5 galaretek w różnych kolorach
9 łyżek cukru pudru
rodzynki, puszka owoców(mogą brzoskwinie, ananasy z puszki lub truskawki) – do dekoracji
Jogurtowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance wody. 2 rozpuścić według przepisu do dekoracji. Rodzynki namoczyć na pół godziny w rumie.
1 jogurt, 3 łyżki cukru pudru i gęstniejącą galaretkę ubić robotem na puszystą masę- wylać do tortownicy lub pucharów. Czynność powtórzyć z pozostałymi 2 galaretkami. Masy wylewać dbając o kolory deseru. Na wierzch ułożyć osączone rodzynki, pokrojone owoce z puszki. W moim deserze rodzynki są również w masie jogurtowej. Zalać gęstniejącą 1 galaretką. Wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Zalać ponownie drugą galaretką. Całość chłodzić około 3 godzin. Tu również pamiętać o odpowiednim zestawie galaretek. Dobrze jest dopasować kolory do owoców.
Porady
Masa jogurtowa nadaje się również do przełożenia ciasta biszkoptowego.
Komentarze