Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Szybkie w przygotowaniu, wilgotne i o zniewalającym smaku ciasto ( chlebek ) pomarańczowo-jagodowym to świetna propozycja na wiosenno- świąteczne ciasto idealne do kawy ; )

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
    1/3 szklanki oleju
    1 szklanka jagód ( u mnie mrożone )
    1 łyżka mąki
    Lukier pomarańczowy
    ½ szklanki cukru pudru
    3 łyżki soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy je na puszystą masę (około 4 minut). Do masy jajecznej dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę, jogurt i skórkę z pomarańczy – miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników. Jagody obtaczamy w 1 łyżce mąki i dodajemy je do ciasta – mieszamy ciasto starannie łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotowe ciasto. Wstawiamy je do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Uwaga. Chlebek może pęknąć, wtedy po 45 minutach wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 30 minut. Powinno się wtedy ładnie zasklepić. Upieczony chlebek odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy lukier łącząc cukier puder z sokiem pomarańczowym aż cukier się rozpuści i powstanie masa o gęstości ciasta naleśnikowego. Tak przygotowanym lukrem polewamy chlebek i odstawiamy na minimum godzinę. Serwujemy z ulubioną herbatą, kawa lub szklanką kakao : )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować