Jogurtowo - śmietankowa pianka na cieście z siekaną czekoladą i jabłkami

5 (7 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto w szybkim tempie znika z talerzy, a dokładka jest mile widziana. Wykonanie go nie zajmuje wiele czasu, a dostępne składniki to dodatkowy plus tego wypieku.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    1 jajko wiejskie
    2/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 cukier z ekstraktem z wanilii
    1 szczypta soli
    po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50 g siekanej czekolady
    3 obrane jabłka
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 29 cm

    Pianka :
    1 jogurt naturalny - 400 g
    1 śmietana 18% - 400 g
    1,5 szklanki wrzącej wody
    0,5 szklanki wrzącej wody
    2 łyżeczki żelatyny
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżka cukru z ekstraktem z wanilii
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Jogurtowo - śmietankowa pianka na cieście z siekaną czekoladą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowo - śmietankowa pianka na cieście z siekaną czekoladą i jabłkami 1. Składniki ciasta umieszczam w misce , miksuję mikserem do połączenia składników , dodaję posiekaną czekoladę , mieszam , ciasto wlewam do blaszki . Na cieście układam pozbawione środków , pokrojone na cząstki jabłka . Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez ok . 35 minut . Ciasto studzę .
  • Jogurtowo - śmietankowa pianka na cieście z siekaną czekoladą i jabłkami 2. Obie galaretki mieszam z żelatyną , zalewam 1,5 szklanki wrzątku wody , mieszam , z masy odlewam pół szklanki , dodaję do niej 0,5 szklanki wrzącej wody , mieszam , odstawiam , będzie na wierzch ciasta . Pozostałą galaretkę studzę . Do śmietany i jogurtu dodaję cukier puder i cukier z wanilią , miksuję aż do pojawienia pęcherzyków powietrza , dodaję galaretkę , miksuję , puszystą masę wylewam na ciasto , wstawiam do lodówki na godzinę . Ciasto polewam odstawioną , wystudzoną galaretką , wstawiam do lodówki na ok . dwie godziny .

Porady

Ciasto wystawiam z lodówki tylko do krojenia i podania , pozostałe ciasto wstawiam do lodówki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować