Deser jest leciutki, pyszny i naprawdę ładnie wygląda. Sąsiadka z którą tradycyjnie podzieliłam się deserem stwierdziła, że takie to ładne, że żal jeść. Ale trzeba zjeść i to całkowicie bez wyrzutów sumienia. Serdecznie polecam.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Masa jogurtowa:
180 g jogurtu naturalnego 0%
200 g jogurtu greckiego 0%
3 łyżki erytrolu
1/2 łaski wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Masa owocowa:
300 g wiśni ( ja użyłam mrożonych)
3 łyżki erytrolu
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1/2 małego owocu granatu
1 galaretka truskawkowa bez cukru
2 łyżki erytrolu
Tortownica 16 cm
Jogurtowo-owocowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jogurtowa:
Jogurty wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem deseru, aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko przestudzić.
2.Następnie oba jogurty przełożyć do miski, dodać erytrol i wydrążone ziarenka z wanilii. Dokładnie wymieszać, aby " cukier " się rozpuscił. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i po zahartowaniu dodać do reszty masy i porządnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na bok.
3.Masa owocowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia.
Do rondelka przełożyć wisnie, dodać erytrol i 1/3szklanki wody. Zagotować. Gotować do miękkości owoców. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić masę zupełnie.
4.Wykonanie:
Dno formy wyłożyć papierem do. Następnie chochla po chochli wylewać na przemian jogurtowa i owocową masę. Za każdym razem wlewać na środek tortownicy. Odstawić do lodówki do stężenia.
Z granatu wyłuskać ziarenka i wyłożyć na wierzch ciasta. Galaretkę wykonać według przepisu na opakowaniu i zimna wylać na wierzch. Zostawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Komentarze