Jogurtowo-owocowa zebra

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Deser jest leciutki, pyszny i naprawdę ładnie wygląda. Sąsiadka z którą tradycyjnie podzieliłam się deserem stwierdziła, że takie to ładne, że żal jeść. Ale trzeba zjeść i to całkowicie bez wyrzutów sumienia. Serdecznie polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa jogurtowa:
    180 g jogurtu naturalnego 0%
    200 g jogurtu greckiego 0%
    3 łyżki erytrolu
    1/2 łaski wanilii
    2 łyżeczki żelatyny
    Masa owocowa:
    300 g wiśni ( ja użyłam mrożonych)
    3 łyżki erytrolu
    3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    1/2 małego owocu granatu
    1 galaretka truskawkowa bez cukru
    2 łyżki erytrolu
    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto jogurtowe

Jogurtowo-owocowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jogurtowa:
    Jogurty wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem deseru, aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko przestudzić.
  • 2. Następnie oba jogurty przełożyć do miski, dodać erytrol i wydrążone ziarenka z wanilii. Dokładnie wymieszać, aby " cukier " się rozpuscił. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i po zahartowaniu dodać do reszty masy i porządnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na bok.
  • 3. Masa owocowa:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia.
    Do rondelka przełożyć wisnie, dodać erytrol i 1/3szklanki wody. Zagotować. Gotować do miękkości owoców. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić masę zupełnie.
  • 4. Wykonanie:
    Dno formy wyłożyć papierem do. Następnie chochla po chochli wylewać na przemian jogurtowa i owocową masę. Za każdym razem wlewać na środek tortownicy. Odstawić do lodówki do stężenia.
    Z granatu wyłuskać ziarenka i wyłożyć na wierzch ciasta. Galaretkę wykonać według przepisu na opakowaniu i zimna wylać na wierzch. Zostawić do całkowitego stężenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować