Bardzo prosty, łatwy, szybki i mało kaloryczny w wykonaniu deser z galaretek z jogurtem jest pysznym deserem zwłaszcza w letnie dni............SMACZNEGO!!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
jogurt naturalny 200 gram 3 razy, truskawki, czarna porzeczka z kompotu około po 1 szklance, galaretka pomarańczowa, cytrynowa, owoce leśne po 1 opakowaniu, herbatniki 12 sztuk, śmietana 30% 330 ml 1 opakowanie, puder cukier 2 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie
Jogurtowo-galaretkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce z kompotu truskawki, porzeczka czarna odsączyć na sitku.
Galaretkę leśne owoce wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody, wlać do jogurtu naturalnego i czarnej porzeczki, wymieszać i wlać do formy silikonowej 25x25 cm, na tężejącą masę wyłożyć herbatniki, do lodówki schować.
2.Galaretkę cytrynową wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać i lekko tężejącą wylać na herbatniki, na wierzchu ułożyć herbatniki i do lodówki.
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody, wymieszać z truskawkami i tężejącą wylać na herbatniki, schować do lodówki.
3.Zimną śmietanę ubić dobrze z pudrem cukrem i śmietan fixem.
4.Wyłożyć szprycką na galaretkę, chować do lodówki.
Komentarze