Jogurtowo-dyniowe placuszki z masłem cynamonowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puszyste, delikatne placuszki dyniowe z pachnącym cynamonem masłem to pyszny pomysł nie tylko na leniwe niedzielne śniadanie :)

  • 30 min

Składniki:

  • Placuszki:
    1 mały jogurt naturalny (200ml )
    1 jajko
    3 łyżki puree z dyni
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ szklanki mąki
    Masło:
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka miodu
    ½ łyżeczki cynamonu

Jogurtowo-dyniowe placuszki z masłem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt przekładamy do miseczki, wbijamy do niego jajko i dodajemy puree z dyni – mieszamy. Do masy dyniowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy aż do momentu uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.

    Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej za pomocą łyżki nakładamy ciasto i formujemy w miarę okrągłe placuszki.

    Placuszki smażymy na wolnym ogniu po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

    W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego miód, i cynamon – mieszamy.

    Placuszki polewamy masłem miodowo-cynamonowym i serwujemy od razu, smacznego ; )

Komentarze

Podobne przepisy