Jogurtowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

Na zachętę powiem tylko,że jest bombowo pyszne i szybko się je przygotowuje i to bez użycia miksera:))

Składniki:

  • 250 g mąki typ 450
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    80 g cukru
    2 jajka
    50 g płynnego miodu
    280 g jogurtu naturalnego
    120 ml oleju
    500 g śliwek

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

    Składniki na tortownice o średnicy 22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Jogurtowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki ciasta 1. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sodę oraz cukier i cynamon. Dobrze wymieszać. Odłożyć.
  • mokre składniki 2. Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać miód, olej oraz wbić jajka. Dobrze wymieszać ( najlepiej trzepaczką) aby nie było grudek.
  • wymieszać składniki 3. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • ułożyć sliwki na ciescie 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać ( ciasto jest bardzo gęste). Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ułożyć na cieście ciasno jedną połówkę obok drugiej rozcięciem ku górze.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180 st i wstawić ciasto. Piec około 50-60 minut w zależności od piekarnika i owoców ale do tzw. suchego patyczka. Piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki i zostawić na około 30 minut. Po tym czasie ostudzić i wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować