Pyszny placek z masa jogurtową budyniową do tego delicje. Placek był tak pyszny, że znikną w mgnieniu oka. Ledwo udało mi się uratować jeden kawałek do zdjęcia . Polecam bo warto
Jogurtowo budyniowy z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt capucino
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, następnie po żółtku. Dodajemy sypką kawę capucino, nie przestawając miksować dodajemy olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą. Ciasto przelewamy do tortownicy kwadratowej 24x24 lub okrągłej o średnicy 24. Pieczemy 25-30 minut do tzw. Suchego patyka. Studzimy. Przekrawamy na pół.
2.Masa budyniowa.
200 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w reszcie mleka rozrabiamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
3.Masa jagurtowa
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku. Studzimy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt wlewamy do miski, wsypujemy sypką śnieżkę i ubijamy około 5-8 minut. Dodajemy tężejącą galaretkę u ubijamy aż wszystko się dobrze połączy.
4.Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Studzimy.
5.Do tortownicy wkładamy pierwszy blat biszkoptu. Na to wylewamy tężejąca masę jagodową. Przykrywamy drugi blatem biszkoptu. Na to wykładamy masę budyniową, Na wierz wykładamy delicje , a w luki między delicjami wkładamy podłużne biszkopty. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, chociaż po 3 godzinach jest już gotowe do spożycia :)
Komentarze