Jogurtowo budyniowy z delicjami

4.5 (195 ocen)

Pyszny placek z masa jogurtową budyniową do tego delicje. Placek był tak pyszny, że znikną w mgnieniu oka. Ledwo udało mi się uratować jeden kawałek do zdjęcia . Polecam bo warto

Składniki:

  • Biszkopt capucino

    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    3 łyżki sypkiej kawy capucino

    Masa jagodowa
    1 ½ dużego jogurtu o dowolnym smaku( razem około 600g)
    1 śnieżka
    1 galaretka w kolorze jogurtu
    1 łyżka żelatyny

    Masa biała
    300 ml mleka
    1 duży budyń waniliowy na ¾ l
    4-5 łyżek cukru
    ½ kostki masła

    Dodatkowo
    1 paczka delicji
    5 podłużnych biszkoptów
    2 dowolne galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Budynie Galaretki

Jogurtowo budyniowy z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt capucino
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, następnie po żółtku. Dodajemy sypką kawę capucino, nie przestawając miksować dodajemy olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą. Ciasto przelewamy do tortownicy kwadratowej 24x24 lub okrągłej o średnicy 24. Pieczemy 25-30 minut do tzw. Suchego patyka. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Masa budyniowa.
    200 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w reszcie mleka rozrabiamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Masa jagurtowa
    Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku. Studzimy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt wlewamy do miski, wsypujemy sypką śnieżkę i ubijamy około 5-8 minut. Dodajemy tężejącą galaretkę u ubijamy aż wszystko się dobrze połączy.
  • 4. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Studzimy.
  • 5. Do tortownicy wkładamy pierwszy blat biszkoptu. Na to wylewamy tężejąca masę jagodową. Przykrywamy drugi blatem biszkoptu. Na to wykładamy masę budyniową, Na wierz wykładamy delicje , a w luki między delicjami wkładamy podłużne biszkopty. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, chociaż po 3 godzinach jest już gotowe do spożycia :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować