W prawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownice 18 cm
Masa jogurtowa:
600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej !
4 łyżeczki żelatyny
7 łyżek wrzącej wody
100 g cukru pudru
125 g borówek
esencja waniliowa
Spód:
30 g ryżu preparowanego
30 g czekolady mlecznej
1 płaska łyżka masła
Wierzch ciasta:
Jogurtownik z borówkami na spodzie z preparowanego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ciasta
1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia.
2.Masa jogurtowa
2. Żelatynę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia, ale takiego aby żelatyna była wciąż płynna !
3. Jogurty przekładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem oraz esencją waniliową.
4. Przestudzoną żelatynę mieszamy z 2 łyżkami masy jogurtowej (hartujemy ją w ten sposób) a następnie całość wlewamy do masy i miksujemy. Na końcu dodajemy borówki, mieszamy i wykładamy na spód z ryżu preparowanego. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Wierzch ciasta
5. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w około 200 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy.
6. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę jogurtową ( u mnie troszkę za mocno stężała, ale nie chciałam jej od nowa rozpuszczać) i chowamy do lodówki.
Ciasto podajemy schłodzone, tak najlepiej smakuje. Smacznego !
Komentarze