Jogurtownik Z Borówkami Na Spodzie Z Preparowanego Ryżu

4.49 (194 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W prawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownice 18 cm



    Masa jogurtowa:



    600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej !
    4 łyżeczki żelatyny
    7 łyżek wrzącej wody
    100 g cukru pudru
    125 g borówek
    esencja waniliowa
    Spód:

    30 g ryżu preparowanego
    30 g czekolady mlecznej
    1 płaska łyżka masła
    Wierzch ciasta:

    1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jogurtownik z borówkami na spodzie z preparowanego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasta



    1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia.
  • 2. Masa jogurtowa



    2. Żelatynę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia, ale takiego aby żelatyna była wciąż płynna !

    3. Jogurty przekładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem oraz esencją waniliową.

    4. Przestudzoną żelatynę mieszamy z 2 łyżkami masy jogurtowej (hartujemy ją w ten sposób) a następnie całość wlewamy do masy i miksujemy. Na końcu dodajemy borówki, mieszamy i wykładamy na spód z ryżu preparowanego. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Wierzch ciasta



    5. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w około 200 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy.

    6. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę jogurtową ( u mnie troszkę za mocno stężała, ale nie chciałam jej od nowa rozpuszczać) i chowamy do lodówki.

    Ciasto podajemy schłodzone, tak najlepiej smakuje. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jogurt Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować