Jogurtowiec zebra z truskawkami

5 (188 ocen)

  • 60 min

pyszne, lekkie i piękne ciasto, które zachwyci każdego :-)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    przepis na małą tortownicę o średnicy 20cm


    BISZKOPT

    - 3 jajka
    -5 łyżek mąki pszennej
    -4 łyżki cukru
    -1 łyżka kakao


    MASA JOGURTOWA

    -3 gęste jogurty naturalne po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu
    -7 łyżek cukru pudru
    -1,5 łyżki kakao
    -3 łyżki żelatyny
    -2 łyżki śmietany kwaśnej


    DODATKI

    -truskawki
    -bita śmietana

    PONCZ
    -sok z 1/2 cytryny
    -woda
    -1 łyżka cukru

Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowiec zebra z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu.

    Białka oddzielamy od żółtek.
    Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.

    Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao.


    Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy.

    Biszkopt pieczemy około 10 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.


    Gdy ostygnie ponczujemy.

    Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż.




    Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek cieciem do obręczy.



    MASA JOGURTOWA

    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dokładnie studzimy pilnując by była letnia, ale wciąż płynna.


    Jogurty dzielmy na pół, czyli 1,5 jogurtu dajemy do jednej miski i 1,5 do drugiej.

    Do pierwszej miski z jogurtem dajemy 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany
    miksujemy.

    Do drugiej 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao
    miksujemy

    Następnie do mas dodajemy po połowie ostudzonej żelatyny, wlewamy ja miksując, nie miksujemy długo.

    Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko

    Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas.

    następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo.

    I wsadzamy do lodówki.

    Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki.


    Ściągamy obręcz tortownicy.


    Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe i pięknie wygląda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować