Jakiś czas temu kupiłam kubek jogurtu naturalnego i czekał w lodówce na śliwki. Kiedy i te udało się zdobyć, w 5 minut przygotowałam ciasto, które po godzinie można było już jeść. Jeśli i Wy takie lubicie, to ten przepis jest dla Was :)
55 min
Składniki:
Na formę 24x24cm
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
330g jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki (nie ubite)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 pełna łyżka kakao
ok 8-10 śliwek
cukier puder do posypania po wierzchu
Jogurtowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem i olejem, dodajemy jogurt i mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy jogurtowo- jajecznej. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną łączymy z kakao.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nabieramy ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte i osuszone śliwki kroimy na pół i skórką do dołu układamy na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C (bez termoobiegu) na ok 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze