Wykonanie jest proste, do tego niezbyt czasochłonne. A efekt jest naprawdę wow! A to co jest najlepsze w tym cieście to fakt ,że jest niskokaloryczne. 100 g to około 93 kcal. Zachęcani? Mam nadzieję, że tak. Serdecznie zapraszam:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt :
4 jajka
40 g mąki pszennej
20 g mąki razowej
70 g ksylitolu
10 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1000 g jogurtu naturalnego
Skórka z mandarynki
5 łyżek ksylitolu
3 łyżki żelatyny
4 mandarynki
Jogurtowiec "zachodzące słońce" wersja lekka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać ksylitol. W kroku kolejnym dodawać po jednym zółtku i mieszać mikserem. Do masy jajecznej dodać obie mąki,kakao oraz proszek. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia ( 29*33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piec około 15-18 minut, wyjąć i ostudzić całkowicie.
2.Masa jogurtowa:
Mandarynki umyć, sparzyć i osuszyć. Z jednej z nich obieraczką wykroić skórkę i posiekać ją drobniutko. Dodać do jogurtu wraz z ksylitolem. Wymieszać.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić i dokładnie wymieszać z jogurtem.
3.Wykonanie:
Keksówkę wyłożyć folia spożywcza. Z biszkoptu wykroić płat o szerokości i długości dna keksówki. Wylać chochle masy jogurtowej.
Mandarynki obrać i podzielić na pół. Ułożyć cztery połówki jedna za drugą, układając " rozcięciem" do góry. Wylać masę jogurtowa,aby przykrył mandarynki.Ułożyć drugi płat biszkoptu, znowu wylać chochle jogurtu. Ułożyć połówki mandarynki " rozcięciem " do dołu i zalać resztą jogurtu. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze