JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

4.49 (184 ocen)

  • 3 godz.

Do tego ciasta wykorzystałam jogurty greckie, które z dodatkiem galaretki przypominają sernik na zimno. Ciasto nie jest trudne i naprawdę znakomite.

  • 3 godz.

Składniki:


  • BISZKOPT:

    4 jajka
    1 szklanka cukru i mąki
    po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu

    JOGURTOWA WARSTWA 1

    jogurt grecki 400 g (kupiłam w Biedronce)
    3 łyżki cukru pudru
    galaretka wiśniowa


    JOGURTOWA WARSTWA 2

    jogurt grecki 400 g
    3 łyżki cukru pudru
    galaretka cytrynowa

    ORAZ:

    2 galaretki truskawkowe
    0,5 kg truskawek (większe kroimy na połowę)
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Jogurtowiec z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROBIMY BISZKOPT:

    Ubijamy białka na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, ciągle miksując wlewamy do piany. Przesiewamy mąkę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy na formę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową.


    ROZPUSZCZAMY GALARETKI:

    Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.



    Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki.


    ROBIMY MASĘ JOGURTOWĄ:

    Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze płynną, ale zimną galaretkę wiśniową. Masę chwilę ubijamy. Wkładamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy na biszkopt. Dajemy do lodówki. Tak samo postępujemy z masą cytrynową, którą wykładamy na wiśniową masę.


    OWOCE I GALARETKA:

    Na warstwę jogurtową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)







Porady

ciasto możemy również zrobić na herbatnikach lub biszkoptach. Możemy wykorzystać różne sezonowe owoce i zalać dowolną galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować