Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie jogurtu naturalnego i świeżych truskawek Sezonowe ciasto to obowiązkowa pozycja piknikowego koszyka i doskonały pomysł na deser w plenerze.
Jogurtowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Przełożyć do miski dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
2.Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny i rozpuszczoną margarynę. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera.
3.Gotową masę na ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i ułożyć truskawki.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55- 60minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze