Jogurtowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie jogurtu naturalnego i świeżych truskawek Sezonowe ciasto to obowiązkowa pozycja piknikowego koszyka i doskonały pomysł na deser w plenerze.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    110g margaryny
    2 jajka
    250g cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    350g jogurtu naturalnego
    1 łyżka soku z cytryny
    300g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    300g świeżych truskawek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru brązowego
    cukier puder do posypania ciasta
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto jogurtowe

Jogurtowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Przełożyć do miski dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
  • Jogurtowiec z truskawkami 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny i rozpuszczoną margarynę. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera.
  • Jogurtowiec z truskawkami 3. Gotową masę na ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i ułożyć truskawki.
  • Jogurtowiec z truskawkami 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55- 60minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować