Jogurtowiec z porzeczką, ananasem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i sokiem, na puch.
Przesiać tam mąkę z proszkiem. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.Ciasto rozdzielić na pół i jedną część wymieszać z przesianym kakao.
2.Na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto.
3.Ciemne lać pasami. Ja dałam do rękawa cukierniczego, bez tylki i wyciskałam w ciasto.
4.Nożem poprzeciągać ciasto w dół i górę, tworząc, esy-floresy.
5.Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
Biszkopt włożyć do blaszki zabezpieczonej wyżej boki. Nasączyć sokiem z ananasa.
6.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki i ubić z fixem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
7.owoce-porzeczkę umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Rozsypać na kremie. Ananas odsączyć i pokroić w kawałeczki, porozrzucać na porzeczkę. Ciasto schłodzić.
8.galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozmieszać tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na placek. Schłodzić.
Komentarze