JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na biszkopcie japońskim, dwukolorowym. Ciasto z kremem jogurtowym, owocami i galaretką. Ciasto winne, idealne na upały, pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto japońskie:
    -9 żółtek
    -60 g. cukru
    -sok z 1/2 cytryny
    -160 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -75 g. mleka
    -90 g. oleju

    -9 białek+szczypta soli
    -150 g. cukru

    -2 łyżki kakao

    do nasączenia:
    -sok z ananasa

    krem jogurtowy:
    -800 g. jogurtu greckiego
    -500 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -140 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -35 g.zelatyny
    -1/2 szklanki wody

    owoce:
    -ok.1 l. porzeczki czerwonej a trochę czarnej
    -ananas z puszki

    galaretka:
    -1,5 l. wody
    -5 galaretek przezroczystych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowiec z porzeczką, ananasem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i sokiem, na puch.
    Przesiać tam mąkę z proszkiem. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.Ciasto rozdzielić na pół i jedną część wymieszać z przesianym kakao.
  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 2. Na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto.
  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 3. Ciemne lać pasami. Ja dałam do rękawa cukierniczego, bez tylki i wyciskałam w ciasto.
  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 4. Nożem poprzeciągać ciasto w dół i górę, tworząc, esy-floresy.
  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 5. Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
    Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
    Biszkopt włożyć do blaszki zabezpieczonej wyżej boki. Nasączyć sokiem z ananasa.
  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 6. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki i ubić z fixem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 7. owoce-porzeczkę umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Rozsypać na kremie. Ananas odsączyć i pokroić w kawałeczki, porozrzucać na porzeczkę. Ciasto schłodzić.
  • JOGURTOWIEC Z PORZECZKĄ, ANANASEM I GALARETKĄ 8. galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozmieszać tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na placek. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Jogurtowiec

4.5 (185 ocen)

Jogurtowiec

Teodorka Wyśmienite. 2 godz.

To może cię zainteresować