Jogurtowiec z jagodami i fiołkami w galaretce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i bardzo smaczny deser bez pieczenia przygotowany na bazie jogurtu. Mocno owocowy i zarazem lekki, zapewne umili nie jedno spotkanie wśród przyjaciół. Kropką nad i są zatopione w galaretce fiołki - jadalne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • JAGLANY SPÓD:

    1/2 kaszy jaglanej
    1 szklanka mleka 3,2 %
    1/4 szklanki cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych

    JAGODOWY JOGURT:

    300 g jagód świeżych lub mrożonych
    350 g jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    BIAŁY JOGURT:

    350 g jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    2 łyżki cukru

    WIERZCH:

    1 galaretka krystaliczna
    1 3/4 szklanki wody
    fiołki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Jogurtowiec z jagodami i fiołkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować z cukrem i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać. Do gorącej dodać wiórki kokosowej, wymieszać i wyłożyć na spód formy lub rantu o średnicy 20 cm.
  • 2. Żelatynę zalać zimną wodę i odstawić, aż napęcznieje.
    Jagody rozmrozić i zmiksować w blenderze razem z cukrem. Żelatynę rozpuścić i wlać do jagód stale mieszając. Wymieszać z jogurtem i wylać jagody na warstwę z kaszy jaglanej. Odstawić do stężenia.
  • 3. Żelatynę zalać zimną wodę, a kiedy napęcznieje rozpuścić.
    Jogurt rozmieszać w misce z cukrem i mieszając połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężący jogurt wylać na warstwę z jagód i odstawić do lodówki.
  • 4. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Na jogurcie ułożyć fiołki i łyżką delikatnie polewać galaretką. Najlepiej zrobić to w dwóch etapach, wtedy fiołki nie wypłyną do wierzchu. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Porady

Zamiast fiołków można użyć świeżych jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować